Bluesclub Vlaardingen, 9 April 2010
JAKE WALKER (USA)

Al had ik een hoop andere dingen aan mijn hoofd, het was al weer ongeveer een jaar geleden dat ik Jake voor het laatst had gezien dus ik besloot dat het een mooie afleiding zou zijn om naar Jake Walkers optreden te gaan kijken en luisteren. Bovendien zou hij vanavond een Van Morrison Tribute spelen dus dat beloofde wat!

Bluesgitarist Jake Walker heeft zijn thuisbasis New York (USA) tijdelijk ingeruild voor het zonnige Torino (IT) en vertoefde een poosje terug ook regelmatig in Amsterdam. Voor de gigs deze week is hij vanuit Itali overgevlogen en arriveerde hij in Vlaardingen met slechts een rugzak. Vliegend met Easy Jet (ook wel Sleazy Jet en Not So Easy Jet genoemd) was het belachelijk duur en onpraktisch om voor de gigs deze week zijn gitaar mee te nemen.

Aangekomen bij de Lijndraajer stond Jake buiten van ons schaarse zonnetje te genieten, dus hebben we even kunnen bijkletsen alvorens het optreden begon. Ongelooflijk hoe hij al een aardig mondje Nederlands spreekt en leergierig als hij is in no-time nieuwe woorden en uitspraken leert Smiley Face OK, tijd om te beginnen! Auke Bergsma, booker van de gig vanavond (www.blueskantoor.nl), had een mooie akoestische Gibson voor hem geleend (dank aan Johan Hartog!) waar Jake op speelde alsof hij nooit anders gedaan had. Amazing! Een akoestische set een extra microfoon bij de gitaar en genieten maar!

Met uitzondering van Beside You werd het hele Astral Weeks album werd te gehore gebracht... Astral Weeks, The Way Young Lovers Do, Madame George, Sweet Thing, Cyprus Avenue, Ballerina en voor mij de topper Slim Slow Slider! Natuurlijk vroeg Jake of er nog verzoekjes waren werd er Brown Eyed Girl geroepen. Haha, allemaal meezingen!! Ook het prachtige Into The Mystic (van het album Moondance) kregen we te horen.

Jakes stem is krachtiger geworden en zijn akoestische gitaarspel was fantastisch. Als iemand een Van Morrison Tribute neer kan zetten, is het Jake Walker!! Hij heeft er de perfecte stem voor! Naast de Van Morrison songs speelde hij ook Nadine en Maybellene van Chuck Berry, een paar instrumentals tussendoor (waaronder fingerpicking rev. Gary Davis), Aint No Telling van Mississippi John Hurt, Muddy Waters Mean Red Spider, Later For You Baby van Guitar Slim en niet te vergeten Time For Love, een Jake Walker original! (van zijn prachtige cd Confidence Man). Niet voor niets was Jake Walker onlangs genomineerd voor Best Live International Blues Guitarist 2009 door de Royal Dutch Blues Society. Als je er niet bij was, heb je echt iets gemist! Kijk op www.myspace.com/58lespaul of www.jakewalkerband.com voor de komende concertagenda en meer info. Jake, bedankt voor een geweldige avond live muziek! (live4fun)

Jolanda Haanskorf
www.Rootsville.be